Fordeler og ulemper med kredittkort

Et kredittkort er kjekt å ha i mange sammenhenger, men kan også føre til problemer for enkelte. Hvordan man bruker kortet er det avgjørende. Fordelene er flere, men de fleste vil ha godt av å sette seg inn også i ulempene, før de søker om kreditt.

Gratis lån med kredittkort

Bruker du kredittkortet fornuftig, har du en gratis lånemulighet. Dette forutsetter at du betaler for all kreditt du har brukt, når neste regning kommer i posten. Kortene har en rentefri periode som i de fleste tilfeller er 45 dager, mens enkelte tilbyr inntil 52 dagers rentefritak. Innenfor denne perioden blir lånet ditt da så godt som gratis. Helt gratis blir det om du valgte et kort med null kroner i fakturagebyr, noe du finner hos de fleste som lar deg velge å motta eFaktura. Dette rentefritaket gjelder imidlertid kun når du betaler for varer eller tjenester. Tar du ut penger i minibank, betaler regninger, eller betaler på Posten med et kredittkort, løper rentene fra samme dato som transaksjonen. Bruk heller et vanlig debetkort til dette.

Kontanter når man absolutt trenger det

Selv om det ikke er gratis, vil det kunne oppstå situasjoner der man er totalavhengig av rask tilgang til kontanter. En klassiker er personer som blir frastjålet verdisaker i utlandet, og trenger penger for å kunne fortsette ferien på best mulig vis. Med kredittkort intakt, løses de fleste slike utfordringer. Det meste vi foretar oss, også i utlandet, krever ikke kontantutlegg, men kan i stedet belastes kortet. Da slipper man rentekostnadene så lenge regningen gjøres opp i tide. Trenger man likevel kontanter, er knepet å sørge for å betale raskest mulig tilbake den benyttede kreditten.

Gratis forsikring

Gode kredittkort gir deg reiseforsikring (gå her for en oversikt : www.kredittkortinfo.no/artikler/reiseforsikring-kredittkort/), avbestillingsforsikring, og i noen tilfeller andre forsikringer, helt gratis. Det forutsettes at du betaler minst halvparten av reisens kostnader med kortet. Disse forsikringene gjelder også for de du reiser sammen med, med varierende begrensninger alt ettersom hvilket kredittkort du har. Reiseforsikring er noe du bør ha uansett, og hva er da bedre enn å få det gratis?

Kredittkort er det sikreste betalingsmiddelet

De fleste eksperter på privatøkonomi anbefaler kredittkort, så lenge eieren av kortet har økonomisk disiplin og ikke bruker mer enn hun eller han har råd til. En av de viktigste årsakene til anbefalingen er at et kredittkort er den sikreste betalingsmetoden på markedet. Blir man svindlet eller vil klage på feil ved varer og tjenester, har man den beste partneren på sin side. Både kredittselskapet og selskapet bak betalingsløsningen (Visa, MasterCard, American Express, o.a.) har interesse av at alle transaksjoner går riktig for seg. Går du frem på rett måte, hjelper de deg, eller overtar ansvaret for å rette opp, slik at du ikke blir skadelidende. Dette er spesielt viktig når man handler på nett eller betaler for noe i utlandet. Betaler man derimot med debetkort eller kontanter, er ofte pengene å anse som tapte.

Bedre kontroll på saldoen

Fordi du ikke trekkes av kontoen direkte for betalinger du foretar med et kredittkort, har du ganske lang tid på deg til å kontrollere at transaksjonen gikk riktig for seg. Du betaler først neste måned, når regninga kommer fra kredittselskapet. Dermed får du muligheten til å rette opp feil og fremme klager, før pengene fysisk forsvinner ut av din egen kontroll. Om det skjer feil eller du blir trukket for mye fra et bankkort, enten det dreier seg om svindel eller tekniske årsaker, går pengene ut av konto umiddelbart. Det kan bety at man går blakk eller har mindre midler til rådighet, inntil feilen forhåpentligvis blir rettet opp.

Betal i tide og få bedre kredittscore

Kredittscore er det banker og selskaper som gir ene eller annen form for kreditt bruker til å bestemme om du får lån, kredittkort, telefonabonnement og så videre. Denne scoren innvirker også på størrelsen av en kreditt eller et lån, og noen ganger på hvilke rentebetingelser du får (gjelder blant annet forbrukslån). En viktig del av kredittscoren din er betalingshistorikken. Betaler du regninger for bruk av kredittkort sent, vil det innvirke negativt på scoren. Men, betaler du alltid hele den benyttede kreditten i tide, vil dette etter hvert virke positivt og gi deg høyere kredittscore. Det igjen gjør det enklere å få innvilget lån og kreditter senere, samt vil gi deg bedre rentebetingelser på blant annet forbrukslån, om du skulle søke om dette.

Spar penger på unike rabatter

De beste kredittkortene er spekket med fordeler du ikke får tilgang til på annet vis. Enkelte gir såkalt CashBack, det vil si en viss prosentandel av kjøpesummen tilbake. Cashback har som regel en beløpsgrense, men alle monner drar når man vil handle til bedre priser. Flere av kredittkortene gir også faste rabatter, helt uten begrensninger når det gjelder sum. For eksempel finner du gode bensinkort som sparer deg noen prosent hver eneste gang du fyller opp tanken på bilen. Du finner kort som gir deg fast rabatt på mat- og dagligvarer, trening, elektronikk og så videre. Nesten uansett hva slags interesser og forbruksmønster du har, finnes det kredittkort som kan spare deg for en god slump penger. Her finner du en oversikt over kredittkort som tilbyr cashback: www.kredittkortinfo.no/artikler/cashback-rabatt/

Ulemper med kredittkort

Ulempene ved å eie kredittkort er stort sett selvforskyldte. Den mildeste formen for ulemper er for eksempel om man skaffer seg kredittkort man ikke har bruk for, og disse kortene er tilknyttet årsavgifter eller medlemsavgifter. Det er å kaste penger ut av vinduet, men heldigvis er det få kort som krever gebyr for eierskapet, og slike utgifter er i alle tilfeller ganske lave. De verste ulempene med kredittkort dreier seg om gjeldskostnader, og for noen, gjeldsproblemer.

Høye rentekostnader

Om du ikke betaler for brukt kreditt i tide, vil rentene løpe etter at den rentefrie perioden er over. Kredittkort har som regel langt høyere renter enn andre låneformer. Det finnes riktignok noen kort med renter på bortimot det samme gjennomsnittet som for forbrukslån, men rentekostnadene er fortsatt høye relativt sett. De laveste rentene ligger gjerne på rundt 17%, mens enkelte selskap krever helt opp mot 30% per år.

Løper det renter på store kredittbeløp som du ikke klarer betale ned raskt, blir kostnadene i prosenter temmelig drøye. For små beløp spiller det som regel liten rolle. 30% av for eksempel 2 000 kroner er noe de fleste kan leve med, når det uansett er snakk om renter i løpet av et helt år. Har du et kredittkort med 17% i renter, blir det totalt snakk om knappe 30 kroner per måned for samme ubetalte kreditt. Men, er beløpet 150 000 stiller det seg ganske anerledes.

Kan føre til gjeldsproblemer

Med høye rentenivåer og enkel adgang til kreditt, blir kredittkort en vei ut i økonomisk uføre for enkelte personer. Fristelsene til å bruke penger man ikke har, er noe spesielt yngre mennesker ikke klarer styre unna. Høy kredittgjeld er en gjenganger i TV-program som Luksusfellen, og det er ingen tilfeldighet at det er slik. Å eie et kredittkort betyr at man får et noe annerledes ansvar for sin egen økonomi, og mange mennesker er ikke disiplinerte nok til å takle dette.

Les mer om fordeler med kredittkort her: www.kredittkortinfo.no/artikler/fordeler/