Betale ned forbruksgjeld og spare penger på en og samme tid

Alle mennesker ønsker å føle seg trygg på sin egen økonomiske situasjon. Man ønsker at den skal være så sunn, oversiktlig og fornuftig som overhodet mulig. Så hva skjer når man plutselig ønsker å gjøre to ting på én gang: nemlig å både betale ned dyr gjeld og samtidig prøve å få sparekontoen til å vokse?

Det å kombinere disse to tingene er ikke lett, men det er gjennomførbart. Nedbetaling av kredittkort eller forbrukslån vil nemlig ikke automatisk diskvalifisere deg til å sette av litt penger hver måned til fremtidige prosjekter.

Slik sparer du penger mens du nedbetaler gjelden

VI viser deg noen enkle strategier for å hjelpe deg med å balansere sparing og nedbetaling.

1. Få oversikt over økonomien din

Hvor mye penger bruker du hver eneste måned på faste utgifter, hvor mye bruker du på mat/diverse og hva har du igjen til å allokere på sparing og gjeldsnedbetaling?

Uten en slik oversikt er du helt hjelpeløs når du skal sette opp et budsjett og finne ut hvor mye du vil kunne spare hver måned. Finn frem penn og papir, logg deg inn i nettbanken og finn deretter ut hvor mye du brukte forrige måned. La det være en mal til videre kalkulasjon.

2. Høyrentegjelden skal være en prioritet

Forbrukslån og kredittkort er de to gjeldspostene du raskest mulig ønsker å få nedbetalt. Gjør deg ferdig med de små lånene først – det er oftest de som er verst. Det er faktisk umulig å komme seg videre med noen spareplan hvis man hver eneste måned blir nødt til å betale på gjeld med mellom 15 og 25 % effektiv rente.

Bruk tallene fra punkt 1 til å finne ut hvor mye penger du kan bruke på nedbetaling av gjeld hver måned. Sett deretter opp en plan for hvordan du skal få luket vekk de verste lånene samt en kalender som viser hvor lang tid det kommer til å ta.

Hvis du har muligheter for refinansiering for å få en bedre rente, så er dette naturligvis et alternativ du bør se på. Med en normal inntekt og en ”normal” størrelse på kredittgjelden vil det ikke ta mer enn mellom seks og 18 måneder å bli gjeldfri hos forbrukerbankene.

3. Hva sparer du til, og når ønsker du å få drømmene realisert?

Hva er det de oppsparte midlene skal gå til? Det er mye lettere å spare penger hvis du har noen klare mål som faktisk vil være litt motiverende å nå.

Husk også at det å spare til egenkapital på bolig vil ta mye lengre tid enn for eksempel å spare til en utenlandsferie. Skriv derfor ned hvilket mål du har, hvor lang tid du tror at det vil ta for å oppnå summen (=et direkte resultat av hvor mye penger du klarer å spare opp hver måned) og hvordan du ønsker å spare (aksjefond/kontanter/sparekonto/etc.) Kategoriser målene etter hvor stor betydning de har for deg slik at du har en liste å gå etter når du til slutt skal allokere pengene på de forskjellige prosjektene.

PS! Det er fullt mulig å opprette forskjellige sparekontoer hos norske banker. Du kan ha en egen sparekonto som heter ”bolig”, en som heter ”ferie” og en siste som heter ”PC/hvitevarer”. Kontakt banken din for å få til en slik løsning.

4. Betal mer enn minimumsbeløpet (på dyre lån)

Du skal alltid prioritere gjeldsnedbetaling fremfor sparing. Grunnen til det er enkel: rentekostnadene på lån er nær sagt alltid høyere enn renteinntektene på diverse sparekontoer. Med andre ord sløser du rett og slett vekk penger på å sette (mye) penger til sparing hver måned.

Dette endrer seg riktignok basert på hvilke(t) type lån du har. Hvis du kun har studielån er det ingen grunn til å jobbe livet av seg for å få nedbetalt gjelden til Lånekassen så fort som mulig. Dette er det mest gunstige lånet man kan ha, og det er ingen hast å få det betalt tilbake.

5. Se deg rundt etter en ekstrainntekt

Den beste strategien for å få råd til å både nedbetale gjeld og sette av penger vil være å rett og slett tjene mer penger. Uavhengig av hvilke økonomiske mål man prøver å nå vil det å øke inntekten alltid være en helt super løsning.

Ta noen timer overtid på jobb eller start en sidevirksomhet i helgene. Du kan enkelt finne deg en deltidsjobb på nettet (kundeservice via chat er et hett tips) eller høre om noen i vennekretsen er interessert i å starte et lite businessprosjekt med deg.

Det kan være motiverende å sette av hele ekstrainntekten til sparing og kun bruke din ”normale” inntektskilde til å betale ned gjeld. Da vil du både kunne betale ned gjelden fortere, men også ha utrolig god motivasjon til å maksimere inntektspotensialet på ditt nye prosjekt. Vinn-vinn.