Alternativer til lån uten sikkerhet

Vi har alle vært der, kanskje til og med flere ganger i livet. Kontoen er tom, men man skulle så gjerne hatt noe penger til et eller annet fornuftig. Kanskje er det til og med en nødvendighet. I så fall kan et lån uten sikkerhet være en god og kjapp løsning, men det er ikke nødvendigvis det eneste alternativet du har. For alt etter hva du skal bruke pengene på, så finnes det andre alternativer til usikrede lån som kanskje kan være mer gunstige rent økonomisk sett.

Kredittkort i stedet for små og kjappe lån

Kredittkort og forbrukslån har mye til felles, men det som gjør at vi anbefaler et kredittkort fremfor et lån uten sikkerhet til de små summene som skal betales ned relativt kjapt, er at man her får en gratis nedbetalingsperiode som man ikke får med forbrukslån. Som regel kan man utsette betalingen på et kredittkort med inntil 50 dager uten at det koster deg én krone i renter. Låner du penger fra banken, så løper rentene fra utbetalingsdagen.

Skal du derfor kjøpe deg en ny TV til 6-7000 kroner, som du skal betale ned innen 1-2 måneder, så vil man spare penger på å bruke et kredittkort. Da blir nemlig kjøpet «gratis», ettersom du slipper gebyrer og renter. Skal man bruke 3-4 måneder kan det også lønne seg å bruke et kredittkort selv om renten kanskje er noe høyere her, ettersom man sparer etableringsgebyrer og lignende her.

Kan du utvide boliglånet?

Et godt alternativ for deg som er boligeier, er å sjekke med banken om det finnes rom for å utvide boliglånet. Boligmarkedet i de store byene har vokst hvert eneste år de siste tiårene, og følgelig vil det bety at boligen din kanskje er mer verdt enn hva den bare var for noen få år siden. Da kan du utvide boliglånet og heller få utbetalt for eksempel 50 000 kroner ekstra her til oppussing av kjøkkenet, fremfor å søke om et forbrukslån uten sikkerhet. Du vil knapt merke forskjell på de månedlige utgiftene på boliglånet hvis du gjør det på denne måten, mens det å ta opp et nytt forbrukslån garantert vil gjøre utslag på økonomien din.

Låne fra familie eller venner

Det aller beste og mest gunstige for din egen del er naturligvis dersom du kan låne penger fra noen andre enn banken. Da slipper du sannsynligvis å betale renter og gebyrer, og et lån på 50 000 kroner kan spare deg for mellom 5000 til 10 000 kroner i ekstrakostnader per år. Kanskje har du foreldre som har eid bolig lenge og derfor er gjeldfrie eller har svært lite gjeld sammenlignet med boligens verdi, som kan låne deg penger. Alle slike muligheter bør vurderes og sjekkes ut før du eventuelt tar opp et lån uten sikkerhet – rett og slett fordi det som alternativ er såpass mye mer gunstig enn hva det er å ta opp et lån i banken. Husk dog at penger ofte kan føre til konflikter, så her må man vurdere nøye hvem man låner fra.